Communicatie

Schrijfoefening: het bouwplan

bouwstenenHet blijft een nuttige en leuke oefening: het bouwplan. Breng de structuur van een artikel of blogpost in beeld en speel met de inhoud. Vergelijk het maar met een blokkendoos. Met dezelfde blokken kan je heel veel verschilende huizen en kastelen bouwen. Zie de zinnen en informatie die je hebt voor een verhaal ook eens als bouwstenen. Kies één verhaalstructuur, maar gebruik verschillende onderdelen. Zo krijg je met dezelfde bouwstenen ineens een heel ander verhaal.

Je kan dit als volgt doen:

1) Pak een groot vel papier of een vel van een flipover en plak deze aan de muur. Schrijf hier de structuur van je verhaal op. Zo visualiseer je voor jezelf het bouwplan van je tekst en heb je ruimte vrij in je hoofd om over de inhoud na te denken.

2) Geef de verschillende lagen in je tekststructuur (de verschillende sub-onderwerpen bijvoorbeeld) een andere kleur en schrijf de ideeën die je hebt in de juiste kleur bij het juiste onderdeel.

3) Om het nu echt creatief te maken, hang je twee vellen aan de muur en kijk je of dezelfde ideeën op een andere manier kan structureren. Zo krijg je verschillende uitwerking met dezelfde ideeën! Je kan dit eindeloos doen op steeds weer een nieuw vel papier.

Meer creatieve schrijfoefeningen? Kijk even bij Schrijf Je Los, een tienweekse schrijfcursus voor alle niveau’s!

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *