Communicatie, Ondernemen

Werken met millennials: bepaal samen je pad

Millennials, ‘het is jullie schuld niet’, zegt Simon Sinek. Het is een mooi betoog (en vooral: mooi geïllustreerd) in dit filmpje en grotendeel ben ik het er mee eens. Het mist alleen wel de oplossing.

Ik werk dagelijks met millennials, mensen die geboren zijn – laten we het makkelijk houden – zo tussen 1980 en de eeuwwisseling. Ik ben er zelf ook een, ook al ben ik wel een heel vroege versie. ;-) Ze leveren de leukste filmpjes, de mooiste content, hebben de creatiefste ideeën. Allemaal handig in het ‘creative’ vakgebied waar ik dagelijks in acteer. Maar wat vooral ook opvalt is het verschil tussen de vroege en de late millennial. Hoe meer ze richting de eeuwwisseling geboren zijn, hoe meer ze dit gedrag vertonen dat Simon Sinek laat zien: afhankelijk van hun device, verslaafd en bijna niet in staat zichzelf te motiveren.

Storend? Niet altijd. Als iemand ‘verslaafd’ is, is daar nog wel mee te leven. Wat ik ingewikkelder vind is het totale gebrek aan verantwoordelijkheid. Deadlines, hoezo? Morgen weer een dag. Of geef ze een opdracht: komen ze leuk met iets totaal anders om de hoek. Soms echt prima, maar als het naar de board, de ceo (meestal een babyboomer) of in een vaststaand format moet: niet handig.

Wat werkt dan wel? Ik heb vooral gemerkt dat het hogere doel uitleggen aan deze millennials met creatieve drang echt noodzakelijk is. Dus ja: je zou het creatiever willen, mooier, cooler, hedendaagser. Is dat de korste weg om de ceo ook mee te krijgen? Nee, waarschijnlijk niet. En kunnen we samen (eventueel met het hoger management) een pad bepalen, zodat iedereen kan wennen?

Dit werkt goed. De vaak wat oudere ceo en zijn achterban zien de wil van de jongere om mee te denken in een toekomstperspectief. De millennial leert een strategie die werkt. Samen werken ze aan hetzelfde doel, zonder dat het een gevecht wordt (natuurlijk, discussie mag, graag zelfs).

Zo kom ik toch ook weer in dit vakgebied op een klein beetje coaching, heel veel bruggenbouwen tussen ‘verschillende culturen’ in tijd en het allermooiste: geef ik een klein beetje zin aan het werk van iedereen die samenwerkt aan een hoger doel.

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *