Storytelling – verhalen in de organisatie

Mensen, en dus ook ondernemers, werkgevers, medewerkers en alle andere stakeholders en doelgroepen binnen een bedrijf communiceren met verhalen. Dit doen zij van nature. Om context te geven aan wat gebeurt, maar ook om betekenis te geven aan hun bestaan, kennis door te geven, gedrag te leren of geschiedenis en toekomst te begrijpen. Denk bijvoorbeeld aan sprookjes, mythen en sagen: storytelling pur sang. Deze communicatie zien we nu als vermaak, maar ook nu nog hebben ze een doel, een kern van waarheid en een grote waarde voor de samenleving als geheel.

Relevant stories connect on a personal level

Corporate Storytelling
Corporate Storytelling gaat over de verhalen binnen bedrijven, organisaties en instellingen. Ze bestaan al: het zijn geen verzonnen verhalen, die vaak als onecht en oneerlijk worden ervaren. Met corporate storytelling geven mensen binnen bedrijven visie, missie, ervaring en beleving aan elkaar door. En ze maken samen het verhaal van de organisatie en vertellen dit door aan anderen: een belangrijk onderdeel van de corporate branding. Een proces dat je als bedrijf kan begeleiden, sturen en zelfs faciliteren.

Op deze manier kan storytelling veel bedrijfsprocessen ondersteunen: het kan bijvoorbeeld het doel van een veranderingsproces helder maken of het kan helpen visie en strategie uit te dragen naar relevante doelgroepen.

Het nut van Corporate Storytelling
Corporate Storytelling inspireert. Het is een manier van communiceren die iedereen kan en dus geen buitenstaanders kent. Het is een middel waarbij mensen zich betrokken voelen bij de boodschap. Daarbij neemt het drempels weg, doordat mensen betrokken worden bij het proces. Verhalen brengen een merk, een organisatie of een groep tot leven. En dat leidt tot meer commitment, meer verantwoordelijkheidsgevoel, passie en samenwerking.

Corporate Storytelling is altijd belangrijk, dus ook als een bedrijf in rustig vaarwater zit. Maar nog belangrijker is het als een bedrijfscultuur versterkt moet worden, of een organisatie een (noodzakelijke) verandering moet ondergaan, bijvoorbeeld een reorganisatie, een fusie of juist een plotselinge groei. Het geeft mensen concrete doelen en ze zijn deel van een groter geheel.

Letters and Concepts helpt bij het in kaart brengen van de verhalen binnen de organisatie en het inzetten van deze verhalen voor de juiste doeleinden. Maak vrijblijvend een afspraak om te kijken naar de mogelijkheden binnen jouw organisatie.

Corporate Storytelling:

• geeft inspiratie
• zorgt voor verbinding
• brengt ordening aan
• geeft overzicht
• maakt doelen inzichtelijk
• geeft betekenis
• geeft sturing

Lees meer over Storytelling