Bloggen

Een blog schrijven: de eerste alinea

toetsenbord schrijven voor webHelp, waar moet ik beginnen en waar moet mijn blog over gaan? Dat is een veelgestelde en logische vraag die ik veel krijg van mensen die proberen een blogbericht te schrijven. Het is ook niet makkelijk. Je wilt mensen helpen, maar niet van de regen in de drup. Niet teveel informatie, maar ook niet te weinig kennis aan het begin van je artikel. Mensen moeten zien wat ze kunnen leren of weten na het lezen van je blog, maar ook niet alles in een keer moeten opnemen. Hieronder een aantal tips die ervoor zullen zorgen dat je je eerste alinea van je bericht goed kan opbouwen.

√ Leef je in in degene voor wie je de blog schrijft – beschrijf zijn of haar probleem. Je zegt dus letterlijk waarom je deze blog schrijft en wat het probleem is dat je gaat behandelen. (1)
√ Spreek die persoon aan met ‘je’, of als je een heel formeel blog schrijft met ‘u’. Dit zorgt ervoor dat mensen zich aangesproken voelen. (2)
√ Geef een oplossing. Beschrijf wat je gaat geven zodat het probleem opgelost kan worden. (3)
√ Val met de deur in huis – begin en dwaal niet meer af.

Wellicht zie je deze opbouw nu ook terug in de eerste alinea van deze blog ;-):

Help, waar moet ik beginnen en waar moet mijn blog over gaan? Dat is een veelgestelde en logische vraag die ik veel krijg van mensen die proberen een blogbericht te schrijven. (1) Het is ook niet makkelijk. Je wilt mensen helpen (2), maar niet van de regen in de drup. Niet teveel informatie, maar ook niet te weinig kennis aan het begin van je artikel. Mensen moeten zien wat ze kunnen leren of weten na het lezen van je blog, maar ook niet alles in een keer moeten opnemen. Hieronder een aantal tips (3) die ervoor zullen zorgen dat je je eerste alinea van je bericht goed kan opbouwen. ***

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *