Schrijven, Storytelling

Stappenplan verhalen en teksten opfleuren

mmGister in de bioscoop zag ik weer eens een reclame van M&M’s. De kleine pindapersonages kwamen weer volledig tot leven. Wat ik zo leuk vind aan deze korte filmpjes is dat je je (bijna) kan inleven in de gevoelens van Red, Yellow, Blue, Orange en ‘Miss’ Green. Ze zijn écht. In de reclames op televisie en in de bioscoop zorgt M&M ervoor dat je je bijna kan identificeren met de kleine chocoladeballetjes. Elke kleur heeft zelfs zijn eigen karaktertje, eigenschappen en af en toe zelfs eigen taalgebruik. Een mooi voorbeeld van storytelling.

Lees meer

Wat de ‘schrijvers’ bij M&M’s kunnen, kan jij ook. Heb je even geen inspiratie voor het schrijven van een levendige tekst, een dialoog of een andere vorm van creatief schrijven? Kijk eens op de Facebookpagina van M&M’s Nederland.

Een heel simpel stappenplan voor het schrijven van levendige, mooie teksten is de volgende:

Stap 1: Schrijf de tekst zo simpel en kort mogelijk op, zonder bijzinnen, bijwoorden, of bijvoeglijk naamwoorden.
Stap 2: Voeg gevoel toe aan de zinnen.
Stap 3: Zet er zinnen tussen. Kan je de zin uitbreiden, dat wat gebeurt of verteld moet worden meer of beter uitleggen?
Stap 4: Voeg details toe, zoals beschrijvingen en bijvoeglijk naamwoorden die bijvoorbeeld de situatie of het product beschrijven.

Neem bijvoorbeeld deze dialoog:

‘Wil je het wel?’
‘Natuurlijk wil ik het wel.’
‘Je moet het alleen doen als je echt wilt.’
‘Dat weet ik wel.’
‘Ik heb het idee dat je gaat omdat het moet.’
‘Natuurlijk niet! Laten we gaan!’

De dialoog kan wel wat opgefleurd worden, zo is deze namelijk gewoon saai. We voegen gevoel en sfeer toe. Wat ‘zie’ en ‘hoor’ je al zonder dat iets er staat?

Voeg steeds informatie toe aan elke zin met behulp van de stappen hierboven:

Stap 2: Voeg gevoel toe aan de zinnen.
Bijvoorbeeld: ‘Wil je het wel?’, vroeg Marieke bezorgd aan haar zoontje Jeroen.

Stap 3: Zet er zinnen tussen.
Bijvoorbeeld: Jeroen zag dat iedereen naar hem keek. Natuurlijk vond hij het spannend, maar dat hoefde niet iedereen te weten. ‘Natuurlijk wil ik het wel.’

Stap 4: Voeg details toe.
Waar vinden de personages zich? Hoe ruikt het daar en is het er druk of juist heel rustig? Staan ze bij een kermisattractie? Of bij de duikplank?
Bijvoorbeeld: Marieke keek nog eens omhoog naar de enorme achtbaan en zag hoe Jeroen even moest slikken: ‘Je moet het alleen doen als je echt wilt.’ 

Klaar? Je dialoog is nu een echte tekst geworden vol informatie. Lees zelf de ‘nieuwe’ tekst nog eens door en schrap eventueel weer waar nodig. Schrijf ook zelf eens een korte tekst of dialoog op en oefen met de drie stappen.

Deze oefening komt uit de schrijfcursus ‘Schrijf Je Los’. Tien weken lang creatieve schrijfoefeningen ontvangen? Schrijf je nu in!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *