Bloggen

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden

polaroid-981440_640Ons brein onthoudt beelden beter dan feiten. We zijn nu eenmaal visueel ingesteld. Wanneer je een stukje informatie hoort, is de kans dat je het na drie dagen weet slechts 10%. Koppel de informatie aan een afbeelding en die kans stijgt naar 65%. Voor bloggers is er nog meer reden om afbeeldingen te gebruiken: een onderzoek van Skyword laat zien dat artikelen met een afbeelding maar liefst 94% vaker worden bekeken dan artikelen zonder afbeelding. En de bezoeker leest maar 20% van jouw tekst. Als je met beeld de belangrijkste boodschap kan versterken is dat dus fijn.

Er zijn grofweg 6 redenen om afbeeldingen te gebruiken op je pagina of blog:
1. Aandacht – Een pakkende afbeelding trekt direct de aandacht van je potentiële lezer. Zo zorg je ervoor dat in de overdaad aan informatie jouw artikel opvalt.
2. Scanbaar maken – Je artikelen zijn leesbaarder met afbeeldingen, omdat ze makkelijker te scannen zijn voor je lezer.
3. Benadrukken – Gebruik afbeeldingen om belangrijke onderdelen van je blog te benadrukken.
4. Toelichten – Gebruik afbeeldingen om onderdelen van je tekst toe te lichten.
5 . Huisstijl – Je kan met herkenbare afbeeldingen thema’s aandacht geven.
6. Go viral – Jouw lezers delen een afbeelding (met tekst) veel sneller via sociale media dan alleen tekst.

Hoe vind je een afbeelding?
Je kan niet zomaar afbeeldingen van het web plukken. Daar zijn wel wat regels voor. Zoeken kan best veel tijd kosten, maar er zijn wel wat manieren om het werkbaar te maken.

Er zijn regels voor het gebruik van afbeeldingen.

smartphone-407108_6401. Maak zelf afbeeldingen – weet je wat je wil vertellen de komende tijd en heb je een overzicht? Bedenk alvast wat voor afbeeldingen je nodig hebt en maak een foto als je de situatie tegenkomt. Je hebt altijd je camera op zak op je smartphone en eigen afbeeldingen zijn veilig, sneller en makkelijker.
2. Sla afbeeldingen op van sites die gratis afbeeldingen aanbieden en archiveer ze op onderwerp.
3. Maak screenshots – als je expertiseblog schrijft, kan je zelf screenshots maken van je mobiel of computerscherm. Dit mag, het valt onder de fair use policy.
4. Stockfoto’s – er is inmiddels heel veel stockfotografie beschikbaar, betaald (rights-managed en royalty free) en gratis (zie verderop voor een lijst met sites). Kijk goed wat je doet, een foto gebruiken die eigenlijk rechten heeft, kan je duur komen te staan. Zoek op de sites voor stockfotografie in het Engels, je zult echt veel meer hits krijgen én denk associatief. Klimaatneutraal kan je verbinden aan elektrisch rijden, zonnepanelen en zelfs de ijsbeer. Of schrijf je over toekomst? Dan kunnen ook kinderen, Back to the Future of een futuristische auto een optie zijn. Wil je meer weten over wat mag en wat niet mag? Lees dan de blog van Charlotte Meindersma.
5. Natuurlijk kun je het maken van afbeeldingen altijd ook nog uitbesteden. Er zijn veel websites waar freelancers hun diensten aanbieden, bijvoorbeeld 99designs.nl, Hoofdkraan.nl en Upwork.com

Zoek op de sites voor stockfotografie in het Engels, je zult echt veel meer hits krijgen.

 

Sites voor gratis stockfotografie

images-382008_640Er zijn best veel sites waar je kan zoeken naar gratis stockfotografie. Ik zet hier de sites op een rijtje die ik zelf graag gebruik.

Free Images
Zorgeloos zoeken naar gratis afbeeldingen die je zonder naamsvermelding mag gebruiken. Free Images heeft daarbij goede zoek- en filtermogelijkheden. Je moet je wel registreren om te kunnen downloaden.

Pixabay
Net als Free Images een uitgebreide zoekmachine met gratis afbeeldingen die je zonder naamsvermelding mag gebruiken. Goede zoek- en filtermogelijkheden. Je mag foto’s downloaden zonder te registreren, maar dan moet je telkens een CAPTCHA invullen, je weet wel, twee woorden of een reeks onleesbare cijfers die je moet herkennen om te bewijzen dat je geen robot bent.

Unsplash
Verzameling gratis afbeeldingen die je zonder naamsvermelding mag gebruiken. Minimalistisch ontwerp met beperkte zoekmogelijkheden.

Google Image Search
Ik ben fan van Google Image Search: gebruiksvriendelijk, groot en goed in zoeken. Je kan simpel filteren op gebruikersrechter door te kiezen voor optie/zoekhulpmiddelen/gebruiksrechten/‘Gelabeld voor hergebruik, inclusief aanpassing’ (Creative Commons Naamsvermelding). Alle foto’s die Google dan voor je vindt, mag je dus in principe gratis gebruiken met bronvermelding.

Flickr
Ook heel fijn is Flickr. Met miljoenen foto’s. Ook bij Flickr kun je zoeken op uitsluitend Creative Commons Naamsvermelding afbeeldingen. De rechtensituatie per foto staat duidelijk aangegeven.

Nog twee extra tips voor optimale blogafbeeldingen:
– Resize afbeeldingen zodat je website snel blijft.
– Gebruik een alt-tekst voor de afbeelding, dan blijft hij voor Google ook te indexeren.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *