Bloggen, Marketing, Ondernemen, Social media algemeen

Content marketing – de motor van je zichtbaarheid

Content marketing domineert op dit moment de digitale marketingwereld. Het is geen vervanger van SEO, social media of e-mail marketing, maar het is wel een heel belangrijk onderdeel geworden op al deze kanalen.

De meeste bedrijven waar ik voor werk hebben een haat-liefdeverhouding met content marketing. Ze weten niet zo goed wat het inhoudt, ze zien geen effect of weten simpelweg niet hoe je dat effect kan meten. Hieronder vijf manieren om content marketing succesvol te maken: plannen, creatie en crossmediaal promoten van jouw content staan centraal.

1. Jouw blog moet een prio zijn
Waardevolle informatie deel je in een blog. Dat kan informatie zijn over nieuwe tools, kennis of wetenswaardigheden in je vakgebied. Maar ook whitepapers, ervaringen van klanten vragen die je vaak gesteld krijgt uitgelicht (en beantwoord!) dragen positief bij aan jouw brand online. Online zoekmachines vinden een regelmatig geüpdatet blog erg interessant en sociale media voedt je met deze interessante informatie. Snackable, snelle content is prima, maar af en toe willen mensen wat meer diepgang van je zien.

2. Wees actief op sociale media
Zorg dat je daar bent, waar de mensen zijn. Meer dan 80% van de Nederlanders is ergens online en social actief, ook jouw doelgroep dus. De groei in sociale platformen als Instagram zit allang niet meer bij de jongeren, de ouderen sluiten aan. Het is cruciaal dat je daar dus actief bent. Netwerken hoort bij content marketing. Dus gebruik LinkedIn, Twitter en Facebook op een goede manier.

3. Meet en weet
Creëer content en meet wat het doet. Stuur een nieuwsbrief uit met jouw blogartikelen en kijk wat gelezen is na een week, na een maand. Welke artikelen zijn het meest geopend? Waar keek niemand naar? Wat als je een zogenoemde A/B-test doet met bijvoorbeeld een ander hoofdartikel? Heb je dan meer bij de ene nieuwsbrief meer lezers dan bij de andere?
Dit geldt niet alleen voor direct marketing. Het geldt ook voor je blog, je site, je sociale kanalen. Want je kan alles terug zien. Leer hiervan en borduur voort op successen.

4. Plan vooruit
Je weet wat je de komende maanden gaat doen en je weet ook dat je daar informatie, kennis en interessante weetjes over kan delen. Maak een contentkalender die je helpt op gezette tijden onderwerpen te behandelen. Schrijf in je agenda tijd om te bloggen, om posts te verzinnen en (rechtenvrije) afbeeldingen te zoeken.

5. Huur mensen in die het doen
Heb je geen tijd, geen zin of geen idee hoe je dit allemaal doet? Ga eens zitten met iemand die gespecialiseerd is in content marketing. Of laat het doen door iemand. Die twee uurtjes per weet dat iemand anders jouw ideeën uitwerkt, werk jij ook gewoon door. Het kost je dus netto als het goed is niets en levert je waarschijnlijk ook nog wat op: zichtbaarheid loont.

Heb je geen kaas gegeten van analytics en statistieken? Ook daarin zijn mensen gespecialiseerd. Dus schakel hulptroepen om dat te doen wat goed is. Aanmodderen levert weinig op.

Lees ook:

De contentkalender: de tool voor publiceren Nederland
5 tips om social media in jouw werkweek in te passen
Drie e-mailtrends en hoe ze te gebruiken

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *