Communicatie, Storytelling

Drie manieren om iemand zijn verhaal te laten doen

wolkjesStorytelling in bedrijven wordt steeds belangrijker. De communicatie-afdeling is steeds vaker op zoek naar manieren om mensen hun verhaal te laten doen. Zeker bij (organisatie)veranderingen spelen verhalen een grote rol. Mensen zijn best bereid om jou eerlijk te vertellen wat ze vinden en willen dit ook nog constructief doen, zolang je ze de gelegenheid en het vertrouwen geeft. Niet geheel onbelangrijk is de manier waarvoor je kiest. En het moment waarop. Drie tips:

[checklist type=”eg. checked”]

  • Geef mensen een moment: een goede manier om verhalen aan te horen van mensen in de organisatie is een moment creëeren waarop dit kan zonder dat ze ergens anders mee bezig zijn. Bijvoorbeeld door een ontbijt te organiseren. Niet één keer, maar bijvoorbeeld wekelijks. Elke week nodig je andere mensen uit uit verschillende disciplines. Misschien kennen ze elkaar helemaal niet, maar dat is niet erg: laat ze maar vertellen wat ze doen, waarom ze voor de organisatie werken en welke bijdrage ze elke dag leveren. Laat de mensen ook met verbeterpunten komen. Vaak schuilt er achter een verhaal dat verteld wordt een ergernis.
  • Sluit mensen in, niet buiten: een goede luisteraar sluit mensen in, geeft ze het gevoel dat ze gehoord worden en dat ze erbij horen. Geef mensen de ruimte om op hun manier een verhaal te vertellen, niet op jouw manier. Dat geeft mensen vleugels. Geef ook aan wat je wel en niet kan doen naar aanleiding van iemands verhaal: dat geeft vertrouwen.
  • Laat verhalen leven: heel veel mensen hebben hele goede ideeën. Ga ervan uit dat mensen allemaal willen bijdragen. Mensen kunnen elkaars verhalen ook versterken. Geef ze die mogelijkheid, bijvoorbeeld door een ‘verhalenbord’ op te hangen in de gang. Laat mensen daarop hangen, plakken, prikken of lijmen wat ze willen. Plaatjes, teksten, slogans, brieven, alles mag. Mensen mogen ook op elkaar reageren, of juist aanvullingen doen. Neem elke maand een ander thema en koppel terug wat je met de oude verhalen gaat doen!

[/checklist]

Print Friendly, PDF & Email

2 gedachten over “Drie manieren om iemand zijn verhaal te laten doen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *