Communicatie, Marketing, Social media algemeen

Buyer Persona – wie is de personificatie van je doelgroep?

On-TargetAls je een blog, een website, een verkoopplan of een marketingstrategie ontwikkelt voor jouw bedrijf, dienst of product, is het goed om na te denken over je doelgroep. Soms kan het daarbij helpen om ‘buyer personas’ op te stellen – of simpeler gezegd: een verpersoonlijking van je doelgroep, zodat je zelf weet voor wie je schrijft, aan wie je denkt te verkopen en wie je wilt bereiken met je uitingen. Dat klinkt ingewikkeld, maar is eigenlijk – met onderstaand stappenplan – niet heel moeilijk.

I – Een ruime definitie
Als ik nadenk over doelgroepen en marketing voor een bedrijf dat ik help, zorg ik er altijd voor dat ik weet tegen wie ik praat, eerst in het algemeen. Meestal is het dan nodig om onderzoek te doen, ik wil erachter komen wie X en Y zijn. Ik check bijvoorbeeld (of bedenk, als het het een nieuw te definiëren doelgroep is): het geslacht, de leeftijd, hun opleidingsniveau, hun dagelijkse bezigheden, levensinstelling of -overtuigingen, merken waar ze van houden en waarvan ze gruwelen, hobby’s en interesses. Vaak zijn er meer doelgroepen. Eigenlijk nooit eentje, maar ook nooit meer dan vier (dan wordt het tijd om een extra campagne of site op te zetten).

Eigenlijk kijk ik dus welke voorkeuren mijn (gewilde) bezoeker heeft en waar deze zich zoal mee bezig houdt gedurende de dag. Bij een nieuwe campagne gaat het niet zozeer om wie al aanwezig zijn, maar om te definiëren wie we willen dat geïnteresseerd raken: pure targeting dus.

II – Personificatie
Als ik een ruime definitie heb, ga ik per doelgroep een of twee personen omschrijven. Ik geef ze een echte naam, waarvan ik vind dat  deze past, ik geef ze eigenschappen mee, ik laat ze dingen doen en vertel hierover in een profiel. Ik geef ze een gezicht, door een foto te zoeken die erbij past en soms geef ik ze zelfs een dagindeling mee, zodat ik kan inschatten wie ik op welk moment van de dag kan bereiken (bijvoorbeeld belangrijk bij sociale media).

III – Wat doet de persoon met jouw product of dienst?
Natuurlijk is het hier niet klaar. Want ik wil niet alleen weten wat de persoon doet en denkt op een dag, ik wil natuurlijk ook meten en weten wat deze ‘ijkpersoon’ van mijn product of dienst vindt. Is mijn buyer persona in staat om te vinden op mijn site, door mijn dienst of in mijn app wat ze zoeken? Is het voor al die verschillende ‘personen’ duidelijk, hebben ze een positieve ervaring? Soms is het goed om mensen, die op jouw rolmodel lijken, live te laten testen, terwijl jij er naast zit of door hun gedrag te volgen. En soms is het genoeg om jezelf te verplaatsen in die persoon en te kijken of het lukt.

IV – Niets zo veranderlijk..
… als de mens. En dus ook een bedachte mens. Op verschillende momenten – bij het bijhouden van een site, een sociale mediacampagne of in het doorontwikkelen van strategieën – bedenk ik me dat met het veranderen van doelen, misschien mijn buyer personas veranderen. Of andersom: dat mijn buyer personas verder leven en dat dat dus vraagt om veranderen van mijn middelen, doelen of strategie, als ik ze nog wil bereiken.

Succes!

Print Friendly, PDF & Email

Een gedachte over “Buyer Persona – wie is de personificatie van je doelgroep?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *